top of page

מחקרים שנערכו בישראל בנושא פארקים עירוניים

חשיבותם של שטחים ירוקים ומקומות נופש ומרגוע לתושבי הערים, הביאו מספר חוקרים לחקור את הנושא בישראל, על רקע מחקרים רבים שנערכו בארצות אחרות. המחקרים המובאים כאן מתמקדים במספר נושאים: השפעת שטחים פתוחים על שווי הנכסים סביבם, ביוקלימטולוגיה של פארקים והשפעתה על הסביבה, תועלות כלכליות של פארקים, התייחסות הציבור לאפשרות של גביית דמי כניסה ועוד. 

July 2015

המחקר מתמקד בהיבטים תיאורטיים וישומיים של הערכת שטחים פתוחים ציבוריים. מטרת המחקר להעריך השפעתם של השטחים הציבוריים העירוניים על מחירי הדיור וכן לאמוד את ערכם הציבורי של שטחים אלו. המחקר בוצע במספר שלבים. בשלב הראשון נאמדה השפעתם של שלושה פארקים עירוניים על מחירי הדיור השכונות הסובבות אותם. הפארקים שנבחרו לבדיקה הם: פארק הירקון, יער ירושלים ופארק גילה בירושלים. השפעת הפארקים נערכה בשני היבטים: מבחינת קירבתו של הפארק לשכונת המגורים וכן מבחינת הנוף הנשקף לפארק מהדירות הסמוכות לו. בשלב השני , נאמד ערכם של שטחים פתוחים עירוניים.

ביוקלימטולוגיה של פארקים עירוניים בתל אביב

July 2015

מחקר זה בדק את ההתנהגות האקלימית של פארקים עירוניים בעלי תצורות צומח שונות באקלים קיצי חם ולח ואת השפעתם על נוחות האדם. המחקר נערך בתל אביב בשלושה פארקים עירוניים מטיפוסיים שונים: פארק עם דשא ועצים נמוכים, פארק עם עצים בגודל בינוני ופארק עם עצים גבוהים ורחבי צמרת. תוצאות המחקר מראות שפארקים עירוניים יכולים לשנות את התנאים המיקרו-אקלימיים בתוך המרחב העירוני הן לחיוב והן לשלילה.

לפארק עירוני ובו עצים גבוהים ורחבי צמרת יש יכולת קירור מרבית במשך היום עד כ-3.5 מעלות צלסיוס וביכולתי להוריד את עומס החום בצורה משמעותי. פארק עירוני עם עצים בינוניים בנטיעה צפופה יכול להוריד את הטמפרטורה בשעות היום עד כדי 2.5 מעלות ולהפחית את עומס החום, ואילו בלילה עלול ליצור אי נוחות אקלימית בעיקר בשל הפחתת מהירות הרוח ועלייה בלחות היחסית.

פארק עירוני מכוסה דשא עלול להיות חם יותר ולעיתים אף לח יותר מסביבתו הבנויה במשך שעות היום ולגרום להעלאת ערכי החום.

 

הערך הכלכלי של חופים, פארקים מחוץ לעיר ופארקים עירוניים

July 2015

סוגיית ייעוד השטחים הפתוחים נמצאת בשנים האחרונות על סדר היום הציבורי. עם הצמיחה וגידול האוכלוסייה יש, מצד אחד, גידול בבינוי הנוגס בהם, ומצד שני גידול בהכנסה המביא לגידול בפעילויות פנאי, נופש ותיירות המבוססות על השטחים הפנויים. פעילויות אלו מעלות את רווחת תושבי מדינת ישראל, אך מכיוון שהשטחים הפתוחים הם ברובם מוצרים ציבוריים קשה לאמוד תועלת זו. השטחים הפתוחים מספקים תועלות נוספות כמו משאבי טבע, שטח לחדירת מים לקרקע, הפחתת זיהום אוויר ומים ועוד. המחקר התמקד בתועלת הנובעת מהשטחים הפתוחים כבסיס לפעילויות פנאי, נופש ותיירות ובדק את אינטנסיביות השימוש של הציבור הישראלי, ואת התועלת המופקת מפעילויות פנאי, מארבעה סוגים שונים של שטחים פתוחים: חופים, פארקים עירוניים, פארקים מחוץ לעיר ושטחים חקלאיים בקרבת מקום המגורים. השטחים שונים זה מזה, פוטנציאל הבינוי שלהם שונה והשימוש בהם למטרות פנאי ונופש שונה, אך כולם נמצאים תחת המטריה של שטחים פתוחים וההשוואה ביניהם מאפשרת להבין את חשיבותם לציבור.

התייחסות הציבור לגביית דמי כניסה לאתרים בשטחים פתוחים

July 2015

שטחים פתוחים הם מרחבים לא בנויים ובהם שמורות טבע, יערות, חופים לא עירוניים, שטחים חקלאיים, שדות בור ושטחי דיונות ומדבר. חלקם מכילים גם אתרים ארכיאולוגיים. שטחים אלה מוכרים כיום כבעלי ערכיות גבוהה לאיכות חיי האדם ולמערכת האקולוגית, אך הביקוש הגובר לקרקעות למטרות פיתוח ובנייה מעמיד אותם בסכנה. יחד עימם עלול להיעלם משאב סביבתי בעל ערך פנימי )בתי גידול לחי וצומח ( ובעל חשיבות לאדם לשימושים חברתיים שונים, בדור הנוכחי ולרווחת הדורות הבאים.

העבודה הנוכחית מתייחסת לקטגוריות הבאות של שטחים פתוחים: שמורות, יערות, וחופים לא עירוניים, אשר בכניסה לחלקם נגבה תשלום, ולא לכלל הסוגים של שטחים פתוחים )לדוגמא, לא נכללים בה שטחים חקלאיים, שנחשבים היום בחלקם ל"נוף תרבות"(.

מטרת העבודה היא לבחון את עמדות הציבור כלפי גביית תשלום בכניסה לאתרי שטחים פתוחים. זאת על רקע העדר ידע אודות גישת הציבור בישראל כלפי הסוגייה של גביית תשלום בכניסה לאתרי שטחים פתוחים, המורכבת מבחינה ערכית, כלכלית, ציבורית וסביבתית .

פארקים ואיזורי נופש מטרופוליניים בישראל

July 2015

שטחים פתוחים במרחב המטרופוליני תורמים תרומה של ממש ליצירת איכות חיים,

לשמירה על ערכי הטבע , הנוף והמורשת ולהקלה בתחושת הצפיפות העירונית . פארקים

ואזורי-נופש תורמים גם לעיצוב ולדימוי העירוני וליצירת כושר התחרות של העיר.

ההכרה בצורך בפארקים גדולים החלה בארצות המערב עוד במאות ה 18- וה 19- עם

התפתחותן המואצת של הערים. ערים שהשכילו להגן על שטחים פתוחים בתוכן וסביבן,

נחשבות כיום לערים המוצלחות ביותר  בישראל ,רוב רובם של הפארקים ואזורי הנופש

הם עדיין בגדר כוונה תכנונית בלבד, ורבה הדרך למימושם . כמו כן,  חלק מן התכניות

לפארקים ולאזורי-נופש אינן תואמות את התפיסה המוצגת במסמך זה והן מציעות

עומס רב של פיתוח.

ניתוח עלות תועלת - פארק נחל באר שבע

October 13 2010

לפארקים עירוניים ישנם תועלות חברתיות וסביבתיות רבות , אולם קיימות להם גם תועלות כלכליות.  במאמר זה מוצג ניתוח עלות-תועלת שנערך לפארק נחל באר שבע,  במטרה לבחון האם קיימת הצדקה כלכלית להקמת הפארק ופיתוחו . עלויות הפארק הינן פשוטות יחסית לכימות אולם אמידת התועלות הינה נושא מורכב יותר . בנוסף לתועלות הישירות,  יש לאמוד את התועלות העקיפות הנובעות מהפארק.  התועלות שנאמדו הן תועלות נדל”ן,  תועלות ממיזמים בפארק,  תועלות מתעסוקה ותועלות מהפחתת זיהום אויר.  בנוסף לתועלות החיצוניות והעקיפות הניתנות לכימות,  קיימות תועלות חיצוניות נוספות אשר לא ניתן להעריך במדויק את שוויין ועל כן לא נכללו בניתוח . תועלות כאלו הן תועלות נופש,  תועלות מהפחתת רעש,  שיפור תנאי אקלים ופיתוח העיר.  מהניתוח עולה כי יחס עלות-תועלת עומד על 1:1.85 , כלומר,  התועלת גבוהה מהעלות ב 85- אחוז

ולכן קיימת כדאיות כלכלית לפיתוח הפארק.  להצגת הכדאיות הכלכלית של פארקים קיימת חשיבות רבה, מאחר והיא מגבירה את ההכרה בחשיבותם , ומהווה תמריץ לעיריות לפתחם לא רק בבחינה חברתית אלא אף מבחינה כלכלית.

Please reload

bottom of page