פארקים עירוניים בישראל
פארקים עירוניים בישראל
המודעות הציבורית ובמקביל לה המודעות של המתכננים ומנהיגי הערים לתפקידם וחשיבותם של הפארקים העירוניים, הלכה וגדלה עם השנים. תרמו לכך דוגמאות רבות מהעולם וחשיפה של תיירים ישראלים לפארקים. גם התקשורת לסוגיה תרמה להגברת המודעות.
במשך שנים רבות היה בישראל רק פארק עירוני אחד מפורסם: הפארק הלאומי ברמת גן. יתכן כי מעמדו זה היקנה לו את התואר "הפארק הלאומי". בהמשך הדרך, גבר הביקוש לפארקים וכמעט בכל עיר הוקצו שטחים ומשאבים להקמת פארק עירוני. למעשה, למעט ערים עניות וחסרות אמצעים, כל עיר, ובמיוחד בגוש דן, הקימה לעצמה פארק עירוני. כך למשל ניתן לראות בתל אביב (פארק הירקון), בחולון (פארק פרס), ברעננה, בהרצליה, ברמת השרון, בכפר סבא ובערים רבות נוספות בהן שולבו ביקושים ואינטרסים של התושבים, הפוליטיקאים המקומיים, המתכננים והארגונים הירוקים. אפילו היזמים, שלטשו עיניים אל הקרקע באיזורי הביקוש, למדו להעריך את התחליף בצורת העלייה בערך הנכסים הסמוכים לפארק ובכל עיר בה תחום הפארקים מפותח ומהווה חלק מן המוניטין של העיר.
הפארק הלאומי רמת גן

הפארק הלאומי הוא פארק גדול אשר נמצא בדרום העיר רמת גן, ישראל. הפארק הלאומי הוא הפארק העירוני השני בגודלו בישראל אחרי פארק הירקון. שטחו כ-1,800 דונמים, מתוכם כ-1,000 דונמים המשמשים את הפארק הזואולוגי (הספארי ברמת-גן), שנפתח לקהל בשנת 1974. זהו הפארק העירוני הראשון שניטע בישראל.
בתחזוקת הפארק ובפיתוחו עוסקת "חברת הפארק הלאומי רמת-גן בע"מ".


גני יהושע - פארק הירקון
פארק גני יהושע נחשב בעיני רבים לפארק המטרופוליני הראשי בישראל - עניין הגיוני לאור המרכזיות של מטרופולין תל-אביב. בשנים האחרונות הוגדל הפארק ונעשו מאמצים להפוך אותו לחלק מרשת של שטחים פתוחים - עניין חשוב במערך עירוני של שטחי נופש שמגדיל את השימושיות שלהם ותורם לתחושת הרווחה והמרחב שהם יכולים לתת. כך חוזק הקשר בין איזור גני יהושע ופארק הירקון באזור מפגש נחלי האיילון והירקון, והפארק הורחב מזרחה לכיוון רמת החייל ומערבה לכיוון הים והנמל המשוקם. פעולות אלה חיזקו את יתרונו העיקרי של פארק גני יהושע - גודלו העצום שמאפשר להסתובב בו לאורך זמן ולחוש בתחושה של מרחבים גם מבלי לצאת מן העיר. לעומת זאת מתקני המשחקים ידעו ימים טובים יותר.
פארק רעננה
פארק רעננה הוא פארק גדול ועשיר באטרקציות המצוי בשוליים המערביים של העיר. בפארק מישורי דשא נרחבים וביניהם אטרקציות בולטות וגדולות. בכניסה מכיוון העיר יש אזור מתקנים סביב כיכר מרכזית שמתאימה לגלישה בסקטים ובסקייטבורד. המתקנים - בסגנון המתקנים בפארק הירקון - מיועדים בעיקר לילדים, ופחות לפעוטות. מאידך, באזור יש גם המון נדנדות והכל מוצל היטב בעצים. בהמשך הפארק יש אזור שעשועים שמותאם גם לילדים נכים, המתאים גם לפעוטות. אזור המתקנים כולו מוצלל והוא שוכן סמוך לשירותים ציבוריים. ליד המתקנים יש מזרקות קטנות ומתקני משחק מיוחדים שמפיקים צלילים. בהמשך הפארק יש אגם לשיט ובו גם ברווזים, לידו קיוסק ובהמשך גם קונכיה אקוסטית למופעים. יש בפארק גם פינת חי ומגוון של מגרשי משחקים, רכבת, קיוסק ובית-קפה.

פארק הרצליה
פארק הרצליה הינו מרחב ירוק בלב העיר, באזור המחבר בין מזרח הרצליה למערבה (על יד נתיבי איילון). הוא משתרע על 120 דונם הכוללים עשרות דונמים של מדשאות, אזור למנגל, במה ואמפיתיאטרון טבעי, אגם, שלולית חורף טבעית, תעלות ניקוז מעוצבות ומתקני משחק לפעוטות, מתקני משחק והרפתקאות לילדים, ועוד. בפארק הושם דגש על שימור והעצמת ערכי הטבע הקיימים באזור, לצד בילוי ועידוד ספורט עממי: שבילים להולכי רגל, שביל אופנים שאורכו כ- 1200 מ' המתחבר לשבילי האופניים הקיימים בסביבה ושביל ריצה ייעודי שאורכו כ 1000 מ'. הפארק שוכן סמוך לקניון שבעת הכוכבים, סמוך לאזור מתקני הספורט והנופש (הספורטק) של הרצליה ולא רחוק מנתיבי איילון ופסי הרכבת. למרות זאת, יש בפארק תחושה של פתיחות כיוון שהוא שוכן סמוך לשדות ומכיוון שבריכת החורף המקומית שולבה בתכנון. הפארק אמור לגדול ולכלול בתוכו חלק ניכר משטח ה'באסה' - הביצה של הרצליה הכלואה ממזרח לרצף הכורכר.

פארק מנחם בגין (פארק דרום)
הפארק נמצא בדרום העיר וגובל בשטחים חקלאיים. הפארק ממוקם בין נחל איילון ושכונות דרום תל אביב, משתרע על שטח של 1,000 דונם כאשר בשלב זה רק כ-500 דונם פותחו. בפארק מדשאות, מתקני משחקים ואגם לסקי מים בכבלים, היחידי בארץ ומרכז ספורט מגוון. לפי התוכניות, בעתיד צפוי פארק זה להתחבר עם פארק אריאל שרון. האטרקציה העיקרית בפארק היא האגם בו ניתן לעשות סקי מים באמצעות כבלים, או ליהנות מצפייה בגלישה ובפעלולים של הגולשים המקצוענים (ממתקן זה יצאו כמה אלופי עולם בספורט של סקי בכבלים). הפארק אינו שופע משחקים מיוחדים עבור ילדים, אבל יש בו איזור מוצל עתיר בעצים ואזור מדשאות די נרחב.

פארק וולפסון
הפארק קרוי על שם אדית וולפסון, אשתו של איש העסקים והפילנטרופ היהודי-בריטי אייזיק וולפסון, שתרמו להקמת הפארק. הפארק ממוקם בדרום מזרח תל אביב קרוב למפגש הערים תל אביב, גבעתיים ורמת גן והוקם על גבעת כורכר בגובה 57 מטרים (מבחינה טופוגרפית, זהו המקום הגבוה ביותר בתל אביב), שנקראה בעבר גבעת בטיח, על שום האבטיחים שגידלו שם בעבר. הפארק כולל משטחי דשא, עצים וצמחים שונים, מגרשי משחקים, שטחים לפיקניק ואגם מים קטן. במרכזו מספר יצירות אמנות של הפסל דני קרוואן, שהציב שם את עבודתו "הכיכר הלבנה" המורכבת ממספר צורות גיאומטריות ומגדל תצפית. בין העצים בפארק ישנם עצי שקמה עתיקים שהיו על הגבעה ושולבו בצמחיית הפארק עם עצים חדשים. הפארק תוכנן על ידי אדריכלי הנוף יוסף סגל, צבי דקל וא. מילר ונחנך באפריל 1976.

פארק גבעתיים
פארק גבעתיים נפתח ב-2006 בצמוד לקניון גבעתיים ומכיל 35 דונם של מדשאות ירוקות מטופחות, עצים ומתקני משחקים. מקום בילוי נעים ומהנה למשפחות. פארק גבעתיים אמנם אינו גדול דיו להיקרא פארק אבל מספק מקום בילוי מהנה לתושבי האיזור שמנצלים פינות מוצלות לפיקניקים, משחקי כדור, ריצה, הליכה וסתם רוגע על הדשא. במרכז הפארק מדשאה במדרון שבחלקו העליון מצפה פסטורלי על הנוף ובחלקו התחתון מזרקת מים שילדים נוטים לשכשך בה או לפחות לטבול רגליהם, למרות השלטים האוסרים על כך. מעל המזרקה במה המשמשת להופעות בחגים ואירועים, וגם היא עצמה משמשת מזרקה ממוחשבת המופעלת בימי הקיץ החמים, כאשר סילוני מים היוצאים ממנה מהווים אטרקציה רטובה מאוד מהנה לילדים. מתחם מתקני המשחקים בפארק גבעתיים חדיש ומושקע עם מתקני משחקים מעניינים שונים מהסטנדרט המוכר בפארקים אחרים, אם כי המתחם קטן יחסית. רוב המתקנים מוצלים בזכות יריעות ההצללה.


פארק פרס
פארק פרס הינו פארק בשטח של כ - 300 דונם בדרום-מזרח העיר חולון, הקרוי על שמו של שמעון פרס. הפארק גובל ממערב בימית ספארק המים, מצפון בשכונת המגורים קרית שרת, ממזרח באזור התעשייה ומדרום בחולות חולון. בחלקו המערבי של הפארק שוכן אגם מלאכותי שבו ניתן להשכיר סירות. ליד האגם נמצא אמפיתיאטרון - עד כ 7,000 צופים, בו נערכים אירועים תחת כיפת השמים. לצדו, חורשת דקלים יפיפיה ומעברו אזור המיועד לפיקניקים ולגרילרים. בחלקו הצפוני של הפארק: הספורטבע - כולל חורשה גדולה, שבילי הליכה בטבע, פינות ישיבה מוצלות, מתקני שעשועים לילדים בכל הגילאים וביניהם "גן נגיש" המיועד לבעלי צרכים מיוחדים ומתחם למשחקי שחמט. באזור הספורטבע, בצמוד לגן נגיש, ישנם שירותים לרווחת הציבור. בחלקו המזרחי של הפארק: הספורטק - כולל מגוון מגרשי ספורט: קט רגל, כדורסל, טניס שולחן, קירות אימון לטניס ורוקטבול ומתקני ספורט וכושר הפתוחים לקהל הרחב. באזור הספורטק ישנם שירותים לרווחת הציבור.
פארק אריאל שרון
בלב המדינה, באיזור הפתוח האחרון שנותר בלב גוש דן, שוכן פארק חדש ועצום בגודלו, המציע חוויה ייחודית של מפגש עם הטבע, העשרת הידע, בילוי ופנאי לכל המשפחה. פארק אריאל שרון פתוח לקהל הרחב וכולל שטחים פתוחים, שדות, נחלים, אגמים ושפע פעילויות. בין הפעילויות שמציע הפארק תוכלו ליהנות ממרכז חוויתי ובו מיצג מרהיב המספר את סיפור הר הפסולת שהפך לפארק פורח, מדשאות נרחבות, אגם אקולוגי בלב ההר, נקודות תצפית מרום ההר על מטרופולין גוש דן, סיורים מודרכים, סיורים בטבע, שבילי אופניים ועוד. תהליך הקמת הפארק נחשב לפרויקט הנדסי, אדריכלי וביצועי המבוסס על מספר עקרונות אקולוגיים ובראשם עיקרון הקיימות. כך למשל, נעשה שימוש בחומרי בנייה ממוחזרים; בשטחי הפארק נבנו בריכות אגירה תת קרקעיות, המשמשות לאיגום מי גשמים בחודשי החורף לטובת השקיית הצמחייה בקיץ; שאיבת גז מתאן מבטן ההר, הנוצר מהתפרקות פסולת, משמש להפקת אנרגיה ירוקה ומסייע להפחתת גזי החממה. לצד האגם האקולוגי, המדשאות הנרחבות, המרכז החוויתי ועגלת הקפה עתידים לקום: אמפיתאטרון, אגם בשטחים הפתוחים, טיילת ובתי קפה, מוקד ארכיאולוגי, אתרי מורשת ועוד. כל עבודות הפיתוח הייחודיות של הפארק מנוהלות ע"י צוות תכנון בינלאומי בשיתוף אדריכלים ישראליים: משרד מוריה סקלי לשיקום ההר ומשרד ברוידא מעוז לתכנון הפארק.